Recent

Op deze pagina houd ik u op de hoogte van de recente ontwikkelingen van mijn werk of andere zaken die daarop betrekking hebben.

Nog steeds te zien; Galerij van de tekenkunst online gegaan, het online expositieruimte en platform voor tekenaars, dat door Wim Kranendonk wordt geïnitieerd. De Galerij van de tekenkunst, heeft iedere drie maanden drie andere tekenaars te gast. Elk laten zij zes tekeningen zien, in een wisselende virtuele tentoonstelling. Tot nu toe werd werk gepresenteerd van 90 kunstenaars. De bijbehorende BLOG is een poging tot nadenken. Mijn bijdrage is nu te zien : galerij van de tekenkunst (31) (wimkranendonk.nl). De overige exposanten zijn Marthe Zink en Inez Ishizaki. Daarnaast is er een nieuw blog van Wim met een mooi essay De emancipatie der zintuigen.

Op 22 en 23 september wordt de 5e editie van GRAW 24 het Groot Rotterdams Art weekend gehouden. Ik ben uitgenodigd door kunstenaar Mia van der Burg om in haar atelier te exposeren. De ateliers worden van 11.00u tot 17.00u opengesteld. Het atelier van Mia bevindt zich in de Ruilstraat 32A, 3023 XS Rotterdam. Later meer informatie.

Salon der Leden Binnen/ Buiten 2024, Pictura/ Dordrecht
In dit bijzondere jubileumjaar van Pictura/ Podium voor Hedendaagse kunstwerken wordt de tweejaarlijkse Salon der Leden een bijzondere Salon, namelijk zowel binnen als buiten de muren van Pictura! De Binnen Salon is in de zalen van Pictura en vindt plaats van 28 september t/m 3 november 2024. De opening is op zaterdag 28 september en zal extra feestelijk worden aangekleed. De Buiten Salon is in de stad, in openbare gebouwen, woonhuizen en winkels. Voor elke kunstenaar wordt zorgvuldig een passende locatie gekozen, op grond van de aard van het werk. Deze locaties zijn verdeeld over twee verschillende wandelroutes. Beide zijn te bewandelen vanuit Pictura en er is ieder weekend werk van andere kunstenaars te zien.
Mijn werk is te zien tijdens wandelroute 1: zaterdag 12 en zondag 13 oktober 2024. Wandelroute 2 is op zaterdag 26 en zondag 27 oktober
Pictura | Podium voor hedendaagse kunst . Verdere informatie volgt nog!

Still uit War Horse White tijdens vertoning Pictura Shorts

Dinsdag 28 mei was mijn film War Horse White (2009) te zien tijdens het festival Pictura Pictures: Shorts in filmtheater De Witte in Dordrecht. In dit programma presenteerde Pictura-leden hun filmkunst. Een bonte compilatie verbeelding omlijst met gesprek en beschouwing.

2024 is het jubileumjaar van PICTURA, de oudste nog functionerende kunstenaarsvereniging in Nederland. In 1774 werd het “teekengenootschap” opgericht en nog altijd zijn hun expositieruimte en ateliers aan de Voorstraat Noord een centrum van beeldende kunst. Om die 250e verjaardag te vieren presenteert Filmtheater De Witt: PICTURA PICTURES. Elke laatste dinsdag van de maand is er een filmvertoning met kunstenaars en hun kunst als centraal onderwerp.
Op DI 28mei was het de beurt aan Pictura-leden zelf. 15 kunstenaars maakten korte films en kunstzinnige clips: DE PICTURA SHORTS.
De bonte compilatie van werken wordt gegroepeerd vertoond. Tussendoor was er tijd voor gesprek over en beschouwing van het werk, de verbeelding, de inspiratie en de zeggingskracht van bewegend beeld. In aanwezigheid van vele makers. De filmmakers waarvan werk werd vertoond : Maartje Meerman, Geertrui van de Craats, Arlette Boerlage , Bea de Visser, Frans van Lent, Astrid Moors, Nico Parlevliet , Corrie Brands , Leon Moleveld , Lucien den Arend, Jan Barel en Tanja Smit

In het najaar begonnen aan dit deze grote tekening, nu bijna klaar, Zonder titel (Hands up), gemengde techniek, potlood en zilververf op papier, 240x190cm, 2024, veel zilveren handen aaien/ betasten een paard.

De tentoonstelling Tekenen GROOT, tussen natuur en cultuur in Pictura Dordrecht is afgelopen zaterdag 13 mei door Arno Kramer geopend. Het is een wervelende expositie geworden van monumentale tekeningen, waarin zowel het grote gebaar als het kleinste detail aan bod komt. Ik ben zowel de bedenker als de curator van de tentoonstelling en ben erg blij met het resultaat. Van mijzelf worden de grote tekeningen Stilte 1 (2019- 2020) en Based on Eclipse (2022) getoond. De overige deelnemers aan de tentoonstelling zijn: Sigrid van Woudenberg, Tienke Zijlstra, Jeanne Rombouts, Monica Aerden en Bas Ketelaars. Voor foto’s en informatie zie de site van Pictura Tentoonstellingen | Pictura Dordrecht Podium voor hedendaagse Kunst en Cultuur Tentoonstellingen | Pictura Dordrecht Podium voor hedendaagse Kunst en Cultuur . Op het Blog Was getekend is een resencie van de tentoonstelling verschenen Was getekend… Tekenen GROOT, tussen natuur en cultuur (sandramackus.nl). Hieronder ziet u enkele foto’s van mijn tentoongestelde werken en de opening van de tentoonstelling.

Aankomend, Tentoonstelling Tekenen GROOT, tussen natuur en cultuur, van 13 mei t/m 18 juni in Pictura/ podium voor hedendaagse kunst in Dordrecht. Naast deelnemer ben ik ook curator van de expositie waarin alleen maar grote tekeningen zullen worden getoond. De overige deelnemers aan de tentoonstelling zijn: Sigrid van Woudenberg, Tienke Zijlstra, Jeanne Rombouts, Monica Aerden en Bas Ketelaars. De opening is op 13 mei om 16.00u door Arno Kramer, beeldend kunstenaar en curator.

Tekenkabinet XI
Mijn werk is geselecteerd voor het Tekenkabinet XI. Het Tekenkabinet toont jaarlijks een selecte collectie grootse hedendaagse tekenkunst op klein formaat. Zie foto rechts de twee ‘paardenruggen’ Backbone, Vera I en II, potlood en zilververf op papier 25x32cm, 2022. Tekenkabinet is sinds 2013 een onafhankelijk podium voor hedendaagse, autonome tekenkunst. Jaarlijks worden op wisselende locaties ruimte- en wand vullende tentoonstellingen gerealiseerd waarin autonome hedendaagse tekenkunst de hoofdrol speelt. Ter gelegenheid van de XIe editie verschijnt een begeleidende softcover catalogus op A5 formaat. De eerste tentoonstelling vindt plaats in José Jonkergouw’s Projectruimte BMB, Kerkstraat 129A, 1017GE Amsterdam. De tentoonstelling loopt vanaf zaterdag 18 maart t/m zondag 30 april 2023. De afsluiting is op 30 april tussen 15.00 – 17.00 uur. Onder de foto’s vindt u de lijst met overige geselecteerde deelnemers.

Deelnemers
Mirjam Abraas, Peter van den Akker, Allie van Altena, Jet Altenburg, Agatha van Amée, Anne van As, Lawrence James Bailey, Liesje van den Berk, Bernadette Beunk, Phil Bloom, Gam Bodenhausen, Mattijs van den Bosch, Margreet Bouman, Ida Cahen, Hannah Celsius, Geertrui van de Craats, Buba Čvorić, Hannie van Dalen, Nynke Deinema, Ada Dispa, Bernard Divendal, Emma van Drongelen, Selma Dronkers, Brieke Drost, Elvira Duives, Hanneke Francken, Gebroeders Miedema, Geertje Geertsma, Eliane Gerrits, Cathelijn van Goor, Lenneke van der Goot, Rik Hagt, Takako Hamano, Chung-Hsi Han, Kate van Harreveld, Tom Heerschop, Rosemin Hendriks, Yvonne van den Herik, Redmer Hoekstra, Marieke Hunze, Miyuki Ichijo, Niels Janssen, Marjan Jaspers, Ellen de Jong, Tamara Jungnickel, Ninet Kaijser, Marleen Kappe, Iris Van der Kerken, Francis Konings, Lolkje van der Kooi, Ruud de Kort, Stella de Kort, René Korten, Helga Kos, Carolina Koster, Nanette Kraaikamp, Arno Kramer, José Krijnen, Kai Kuper, Danielle Lemaire, Sabine Liedtke, Sandra Mackus, Carrie Meijer, Ursula Metzler, Olaf Mooij, Helma Mostart, Susana Mulas Lastra, Greetje Mulder, Jans Muskee, Paul Nassenstein, Rolina Nell, Jet Nijkamp, Astrid Oudheusden, Patricia Paludanus, Arjo Passchier, Elwira van Pijkeren, Marjo Postma, Sophie Järvinen Postma, Hils Robbé, PJ Roggeband, Ariena Roode, Ronald Ruseler, Harm Rutten, Marloes Schipper, Roosmarijn Schoonewelle, Tammo Schuringa, Marena Seeling, Anja Sijben, Arno Sijben, Lisanne Sloots, Ike Smitskamp, Jos van der Sommen, Marjolein Spitteler, Wilma Stegeman, Manja van der Storm, Espen Strandhagen, Kim Streur, Maartje Strik, Monique Temmen, Terry Thompson, Anne Verhoijsen, Danielle Vidal-Ausseil, Judith Vossen, Carien Vugts, Rozemarijn Westerink, Jurgen Winkler, Susanne Maria Wolf, Harry van der Woud, Sigrid van Woudenberg, Marthe Zink, Saskia Zwiers

Van 5 november tot 18 december is in Pictura/ Dordrecht, podium voor hedendaagse kunst de Salon der leden, De Leegte te zien. Hierin is Stilte II, zilververf en potlood op papier, 70x 200cm, 2022, getoond, foto recht . “Na de laatste Salon, De Nacht (2019), is er heel veel gebeurd: een pandemie, klimaatcrisis, oorlog… Je zou soms helemaal opnieuw willen beginnen, met een onbeschreven blad, tabula rasa. Het thema van de Salon 2022 is dan ook: DE LEEGTE. Een contrast met wat traditioneel de volste tentoonstelling van het jaar is, maar ook een mooi thema in hectische tijden.”

Vrijdag 30 september heb ik samen met Ton Kraaijenveld de 3e presentatie van DUOTOON in Pictura/ Dordrecht gepresenteerd. Het is een nieuwe reeks kunstenaarspresentaties in Pictura. Twee werkende Pictura leden wordt gevraagd los van elkaar een presentatie over hun eigen werk te geven. Het was een interessante avond waarin twee geheel anders werkende kunstenaars beide een visie gaven op hun maakproces en beleving van de kunst.

Aankomend weekend op 25 juni houd ik mijn tweede Open Atelierdag. Omdat ik tijdens Art Maassluis, kunst langs de Vlieten dat in april is georganiseerd ziek was heb ik twee andere dagen gepland waarin ik mijn atelier open stel, om de mensen die geïnteresseerd zijn in mijn werk toch de kans te geven het te zien. Zondag 12 juni was de eerste middag, het was een geslaagde dag. Aankomend weekend dus de tweede middag. Ook nu houd ik weer om 15.00u een kleine inleiding over mijn werk. Naast mijn laatste tekeningen laat ik ook wat oudere tekeningen en etsen zien die een relatie heeft met mijn huidige werk.
Datum: 25 juni
Waar: Zuidvliet 108, Maassluis
Tijd:14.00u tot 17.00u, om 15.00u een inleiding

Oktober 2021, met een aantal tussenposes aan Based on Eclips, zileververf met potlood op papier, 240x 190cm (werktitel Skelet, zie eerdere tekst hieronder) gewerkt. het lijkt er op dat ik hem af heb. Op de foto zie je de glinstering van het met zilververf geschilderde skelet er mooi doorheen. Was een hele klus al de haartjes op de plaats te krijgen. Tegelijkertijd heb ik filmopnames gemaakt om een filmimpressie van het wordingsproces te maken. Dus lui achterover leunen zit er nog niet in.

Onlangs, januari 2021 de 2e corona Lock down, heb ik de eerste fase voltooid van een grote tekening met werktitel Skelet. Het getekende paardenskelet is helemaal van zilververf gemaakt en glinstert steeds anders wanneer je het vanuit een andere hoek bekijkt. Helaas is dit op foto’s erg moeilijk zichtbaar te maken. De tekening is geïnspireerd op de waanzinnige tekeningen die de Engelse Schilder Georg Stubbs maakte van diverse stadia van een ontbindend paardenlichaam, In de volgende fase zal ik over de glinsterende botten een huid van haren aanbrengen, waardoor de beenderen door de huid heen het decorerende elementen worden.

Eind december heb ik de tekening Halssieraad, potlood met zilververf, 70x100cm, 2018, bij Galerie Phoebus in Rotterdam in een la van één van de ladekasten gelegd. Het tekeningenkabinet van Phoebus heeft 2 grote ladekasten waarin kleine presentatie van autonome werken tot een specifiek voor de ruimte van een lade gemaakte installatie worden getoond. We hadden afgesproken dat ik 9 januari, voor een kleine groep genodigden een voordracht zou houden en de korte film Zonder titel (2020) zou laten zien. Deze is te zien op de facebook Pictura | Podium voor hedendaagse kunst en gaat over de grote tekening Zonder titel die ik in 2020 heb voltooid. Door de lock down moest de galerie dicht en is de presentatie uitgesteld. Maar gelukkig is de galerie weer open gegaan en was mijn werk en dat van de andere kunstenaars tot 12 mei te zien. De presentatie is uiteindelijk niet doorgegaan.

Halssieraad (2018) in ladekast Galerie Phoebus, Rotterdam