Fototentoonstelling van “de Mannen van het Douanehuisje”

03-02-2006

10 Februari is de eerste dag van de fototentoonstelling van “de Mannen van het Douanehuisje”, in het Douanehuisje van Maassluis. Het is een groep merendeel senioren die bijna dagelijks in de buurt van het huisje te vinden is. Ik heb vanuit de werkgroep Douanehuisje van de Culturele Raad Maassluis (zie juli 2005) de coördinatie op me genomen om met deze mensen een expositie maken. Een aantal van hen is vervent amateur-fotograaf en zij hebben een grote collectie foto’s van historisch en hedendaags Maassluis. Er is vooraf een aantal keer overleg geweest in mijn atelier. Ze hebben foto’s laten zien en het thema van de expositie bepaald; “Maassluis en de Waterweg”
De expositie is een bonte verzameling foto’s over het heden en verleden van Maassluis en trekt het eerst weekend al honderd bezoekers. De “mannen” zijn erg in hun sas en berentrots.

13 Februari samen met Ferri Ronteltap (Ronteltap AV producties) gefilmd bij een oud opvarende van de zeesleperij. Hoewel de man nog zeer goed te pas is was het geen makkelijk interview. We zijn ons aan het oriënteren op een scenario met een maritiem onderwerp. Maar omdat deze man nogal op leeftijd is hebben we besloten hem ook meteen te filmen.

De 16de februari is de presentatie van de eerst serie filmpjes van de Vakcursus Korte Documentaire van de Beeldfabriek in Rotterdam (zie november 2004, februari 2006, (www.beeldfabriek.org). Ik begeleid van de cursus de montage van de films (start november 2005). Het is een moeilijk begeleidbare groep mensen. Veel mensen monteren thuis (de opzet van de cursus is om het bij de Beeldfabriek te doen) en ik heb het werk tussendoor nauwelijks gezien. Het probleem bij deze groep is ook dat er een groot verschil in ervaring is, in de montage lessen die deels inhoudelijk deels het leren van het programma (Adobe Premiere) beslaan is dat erg lastig. Ik bezin mij erop hoe ik bij een volgende cursus dit probleem zou kunnen overbruggen.
Er zijn vijf films waarvan twee een goed niveau hebben. De oogst is niet zo groot, de opzet van de cursus is dat iedereen een korte filmpje/item maakt. Een aantal mensen had pech met de personages, deze wilde uiteindelijk niet of zeiden op het laatste moment af. Helaas hoort dat er bij en ze zullen moeten leren hiermee om te gaan. Toch zijn we (Koert Davids regie en scenario en Tomas Stolk camera) redelijk tevreden. Koert wijst de groep s’middags nogmaals op het belang van samen werken en vaker aanwezig zijn bij de (scenario)besprekingen. Ze moeten de cursus meer als een leerproces willen zien en minder meteen al streven naar het maken van de ultieme korte documentaire.

Deze cursus is vooral bedoeld om kennis te maken met de ins en outs van het (korte) documentaire maken.


Terug Afdrukken